Zaanstad experimenteert met ‘Burenakkoord’

  • Participatie
  • 11 juli 2017
  • 1182 BEKEKEN
  • 0 Likes

In het kader van de participatie onder de Omgevingswet experimenteert de gemeente Zaanstad met het burenakkoord.

Hoe werkt dit?
Als je ‘kleine’ bouw- of verbouwplannen hebt, kun je in Zaanstad aan je directe buren vragen om een Burenakkoord te ondertekenen. Als zij hun handtekening zetten, betekent dit dat zij jouw plan steunen. Daarmee creëer je dus draagvlak. Toch is het niet zo dat je met een ondertekend akkoord automatisch een vergunning krijgt. Van het bestemmingsplan afwijken mag, maar je plan moet dan wel passen bij de ambities van Zaanstad en de regels van andere overheden. Een idee moet altijd veilig zijn en mag de openbare orde niet verstoren.

Kleine of grote impact?
Het opstellen van het Burenakkoord was vooral op juridisch vlak nog niet zo makkelijk. Het bleek lastig om te bepalen waarover inwoners wel en niet zelf mogen beslissen. We zitten nog altijd vast aan allerlei wetten en regeltjes. Gelukkig dacht iedereen constructief mee en zijn we gezamenlijk tot een goede oplossing gekomen. Een van die oplossingen is dat we nu onderscheid maken tussen initiatieven met een kleine impact en initiatieven met een grote impact. Bij een kleine impact kun je denken aan een kleine aan- of uitbouw aan je huis. Iets wat vanaf de openbare weg nauwelijks opvalt. Als de directe buren zich in het plan kunnen vinden, is de kans groter dat de gemeente het goedkeurt. Een initiatief van grote impact is bijvoorbeeld het bouwen van een heel nieuw huis. Daar wordt het draagvlak in de buurt ook meegenomen.

Voordelen:

– Vrijheid;
– Snelheid;
– Eigen verantwoordelijkheid;
– Draagvlak;
– Minder bezwaarprocedures (bezwaar maken is overigens nog wel mogelijk ondanks dat de buren een handtekening onder het akkoord hebben geplaatst).

Stand van zaken:
Inmiddels zijn er 3 Burenakkoorden langs het college gegaan. Dit wordt gedaan met de eerste 15. Overigens betreft dit een experiment. Door te leren van ervaringen kan het beleid in de toekomst worden aangepast.

Bron: participatiegids

Raadpleeg de documenten van de gemeente Zaanstad:

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht