De Omgevingswet heeft consequenties voor veel elementen in de bedrijfsvoering en dienstverlening. In mijn bijdrage van maart 2017 schreef ik over de ontwikkeling van de nieuwe versie van de GEMeentelijke Model Architectuur (GEMMA2).
Een modelarchitectuur, maar ook een individuele “Enterprise architectuur” beschrijft de bedrijfs-, informatie- en technische architectuur en samenhang tussen de onderdelen. Een bekende indeling en visualisatie daarvan is het 9-vlaksmodel.
Die beschrijving van samenhang is nuttig als betrokken onderdelen aan verandering onderhevig zijn, zoals bij de invoering van de Omgevingswet. Daarbij ontstaat dan tevens de behoefte om zowel de huidige situatie als de toekomstige situatie te visualiseren.
Op de website van GEMMA online is de zogenaamde Doelarchitectuur (de toekomstige situatie) voor de Omgevingswet gedocumenteerd. Voor de systemen die de gemeente op dit moment in huis heeft, is de Softwarecatalogus een bekend instrument om applicaties en koppelingen in te registreren, conform de GEMMA-architectuur.
Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om de huidige en toekomstige situatie te visualiseren.
Vanaf Softwarecatalogus release 6.4 die eind 2017 operationeel geworden is, kunnen in het venster “Toon kaart” onder de GEMMA-plots nu ook ruim 20 architectuurplaten voor de Omgevingswet gekozen worden.
In de zogenoemde ‘Applicatie-interactieplaten’ is zichtbaar wat de interactie wordt tussen het Digitaal Stelsel Omgevingswet en de gemeentelijke applicaties. Bijvoorbeeld:
In de ‘Procesplaten’ staat de samenhang tussen diverse processen en de daarbij betrokken bestaande en nieuwe referentiecomponenten.
De betekenis van de gehanteerde kleuren van de referentiecomponenten is:
Indien er op betrokken referentiecomponenten applicaties zijn gedefinieerd in het applicatielandschap van de gemeente of samenwerking, dan worden deze getoond. Op deze wijze kunnen informatiemanagers, ICT-architecten, projectleiders, applicatiebeheerders enz. een eerste indruk krijgen welke applicaties betrokken zijn bij welke veranderingen, en wat de samenhang is met de processen waarin de betrokken applicaties gebruikt worden. De platen vormen een prima hulpmiddel om een gedeeld beeld te krijgen van de vele veranderingen en van de impact van het project.
Voor vragen hierover, neem contact op met Dirk Moree via tel. 06-52043145 of dirkmoree@kcomgevingswet.nl.
Plaats een reactie
Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.