DSO als motor voor innovatie

  • Dienstverlening
  • Implementatie algemeen
  • Informatievoorziening
  • 27 maart 2019
  • 2364 BEKEKEN
  • 0 Likes
Luc Aarts

Sinds januari dit jaar is de Payment Service Directive 2 (PSD2) van kracht. PDS2 is een Europese richtlijn voor betalingsverkeer van consumenten en bedrijven, die grote gevolgen heeft voor banken en consumenten.

Het meest in het oog springende onderdeel van PSD2 is dat banken derde partijen toegang moeten geven tot de betaalrekening van hun klanten. Voorwaarde is wel dat de klant hier zelf toestemming voor geeft. Daarmee worden fintech bedrijven in staat gesteld om nieuwe, innovatieve diensten en producten te creëren op basis van al beschikbare functionaliteit en data.

Zo’n bedrijf zou bijvoorbeeld een digitaal huishoudboekje kunnen ontwikkelen. Doordat zij mijn rekeningen kunnen raadplegen kunnen zij mij een app bieden waarin ik mijn uitgavenpatroon kan vergelijken met dat van anderen. Bedrijven zouden mijn betalingen ook kunnen koppelen aan een loyaltyprogramma. Hoe meer ik uitgeef bij aangesloten partijen hoe meer loyalty ik ontvang. De opgebouwde loyalty is vervolgens vrij besteedbaar bij een van de aangesloten partijen en het platform zorgt voor onderlinge verrekening.
Een laatste – misschien wat utopischer – voorbeeld is dat mijn ‘smart’ koelkast niet alleen melk bestelt als deze op is, maar er ook voor zorgt dat deze direct wordt afgerekend.

 

Euh…dit is toch een website over de Omgevingswet?

Dat klopt. Waarom dan een hele verhandeling over PSD2? Omdat het idee achter PSD2 overeenkomt met dat van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO): waar PSD2 zorgt voor innovatie in de financiële wereld door het beschikbaar stellen van gegevens over betaalrekeningen, doet de DSO dit door het beschikbaar stellen van omgevingsinformatie. Daarbij wordt – net als bij PSD2 – gebruik gemaakt van zogenaamde API’s: een techniek die gestandaardiseerde gegevensuitwisseling tussen applicaties mogelijk maakt. Dit stelt bedrijven in staat om op basis van gegevens uit het DSO slimme diensten en apps aan te bieden. Initiatiefnemers kunnen API’s bijvoorbeeld gebruiken om functionaliteit te bouwen waarmee zij de haalbaarheid voor verschillende scenario’s voor een bouwproject kunnen doorrekenen.  Of wat te denken van een participatie app, waarin bewoners inzicht krijgen in initiatieven in hun omgeving en hierover direct kunnen meediscussiëren.

Tot 2021 is de diversiteit aan informatie in het DSO nog beperkt. Naarmate er meer informatie aan het DSO wordt toegevoegd nemen de mogelijkheden toe. Dan wordt het wellicht ook interessant om dezelfde API’s te gebruiken voor heel andere doeleinden. Een app met wandelroutes langs cultuurhistorisch waardevolle plekken bijvoorbeeld, waarin ik meteen kan zien waar ik onderweg een ijsje kan halen.
Een mooi perspectief dus. Zo hebben we allemaal nóg meer plezier van het DSO!

 

Luc Aarts

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht