2019 wordt het jaar van…?

  • Bestuur & Management
  • Implementatie algemeen
  • Organisatie
  • Wet- en regelgeving
  • 8 januari 2019
  • 1413 BEKEKEN
  • 0 Likes
Redactie

Een nieuw jaar. Nieuwe ronden, nieuwe kansen. 2019 wordt het jaar dat Ajax de Champions League gaat winnen, Groot-Brittannië dan toch echt de EU gaat verlaten en…tromgeroffel…dat de Omgevingswet eindelijk op gang komt. Of is die al op gang gekomen?

Grip op het proces 

Waarschijnlijk wel. Er zijn al werkgroepen gevormd, plannen van aanpak geschreven en de eerste contouren van Omgevingsvisies zijn mogelijk al zichtbaar. Er zijn maar weinig gemeenten waar nu nog het besef moet komen dat ontsnappen aan die Omgevingswet onmogelijk is. In de kerstperiode is er altijd tijd en ruimte voor bezinning. Een moment van reflectie, maar ook een moment van vooruitkijken. Ik besefte dat hoewel de Omgevingswet nu echt leeft bij gemeenten, het nog altijd lastig is om er definitief grip op te krijgen. Er blijven nog zoveel vragen open. Bijvoorbeeld over digitalisering of participatie. Hoe dat allen vorm te geven, vraagt om heldere visie maar vooral ook om grip op het proces te krijgen en vooral grip te behouden.

De kern 

De kern van de Omgevingswet vraagt om een andere manier van denken. Daar is al genoeg over gezegd en gesproken. Desalniettemin is die andere manier van denken wel essentieel om voor ogen te behouden. Het is erg gemakkelijk om namelijk gelijk het denken over de Omgevingswet vooral te kanaliseren in ferme beleidstaal en nieuwe plannen. Maar dat is niet de essentie. Het gaat dan ook zeer over de vraag over wat voor soort organisatie wil een gemeente zijn. Naar buiten gericht of toch maar veilig naar binnen?

Frisse moed 

Het blijft lastig om over de Omgevingswet na te blijven denken zonder gelijk te verzanden in processen op detailniveau. De essentie van de Omgevingswet, de geest van de Omgevingswet, helder voor ogen te behouden blijft lastig en zal vooral in de praktijk regelmatig voor frustratie (blijven) zorgen. Desalniettemin gaan we 2019 in met frisse moed, en een enthousiasme om die Omgevingswet in goede banen te begeleiden. Doet u mee?

Meer informatie 

Voor meer informatie over deze blog kunt u terecht bij Daniel van Schijndel. Daniel is adviseur bij adviesbureau Haute Equipe en verbonden aan het Kenniscentrum Omgevingswet.

Redactie

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht