Voordeel spelregels
Leidschendam-Voorburg werkt bij het nieuw te ontwikkelen woongebied Klein Plaspoelpolder aan de Vliet voor het eerst met spelregelkaarten. De ontwikkelaar moet zich hieraan houden. De ‘spelregels’ worden opgesteld samen met de gemeente, vastgoedeigenaren, omwonenden en aspirant-bewoners. Het versnelt het bouw- en inspraakproces, omdat alle betrokkenen achter het uiteindelijke plan staan.
Voor de plek waarop het Billitongebouw nu nog voor een deel staat, is de spelregelkaart al klaar. Via een klankbordgroep waarin alle partijen zitten, wordt het bouw- en ontwikkelproces gevolgd en gecontroleerd aan de hand van gezamenlijk genoteerde ‘spelregels’.
,,Vroeger zeiden we: ‘Ontwikkelaar, er mogen zoveel woningen komen, kom maar met je plan’. Vervolgens kon iedereen daarop reageren. Maar in aanloop naar de nieuwe Omgevingswet willen we de ontwikkeling van het proces juist meer ruimte geven. We leggen uitsluitend vast wat absoluut noodzakelijk is. In dit geval hebben we vastgelegd: binnen het groen mogen woningen en appartementen komen met een maximale hoogte van zo veel. De rest vullen ontwikkelaar en gemeente samen met de omgeving en toekomstige bewoners in. Het grappige is dat de ontwikkelaar dit ook leuk vindt. Ze komen op andere, innovatieve ideeën en de uitwisseling van wensen en mogelijkheden geeft meer draagvlak voor hun uiteindelijke plan. Je maakt in wezen een plan waarvan je al weet dat de omwonenden en de toekomstige bewoners erachter staan. Het geeft het hele proces tegelijkertijd meer tempo dan wanneer mensen niet op de hoogte zijn van ontwikkelingsplannen. Dan ontstaan er op het moment van besluitvorming reacties die alsnog moeten worden ingepast. Ontwikkeling in een stedelijk gebied kan soms tien tot twintig jaar duren. Bij de ontwikkeling van de Billitonlocatie is dat door dit nieuwe proces zes jaar. Naar verwachting kan eind volgend jaar de eerste sleutel aan bewoners worden overhandigd.”
Via een nieuwsbrief worden de ontwikkelingen in het gebied gecommuniceerd. ,,Die nieuwsbrief heeft tegen de 400 abonnees”, zegt De Ridder. ,,Niet voor alle projecten zullen we op deze manier kunnen werken. Bij kleinschaliger projecten moet je de kosten van wat we hier doen afwegen. Maar dat is dan een kwestie van naar een andere vorm zoeken.”
Bron: AD
Plaats een reactie
Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.